nanoco gallery

Status: Built in 08. 2012
Program: Conference Hall

Location: Vinhphuc, Vietnam

GFA: 730m2


A residential resort, named Flamingo Dailai Resort, was planned and partly constructed for busy city citizens to enjoy their weekends surrounded by nature. It is located in the middle of flourishing forests between Dailai Lake and surrounding mountains, about 50 km away from Hanoi. The guests of this resort can enjoy the beautiful landscape inlayed with numerous natural objects, plants and flowers and escape from their daily life in cramped quarters.

The lot of Dailai Conference Hall is located beside the main access road, which is used as an entrance for the whole resort; the building welcomes all visitors when they come. To enhance their expectation for a delightful stay in the resort, an impressive curved stone wall along the road was designed as its “receptionist”. The wall, which is 80-meters long, 8-meters high and 1-meter thick, offers a sequential view to visitors, revealing and screening the surrounding nature from place to place. Furthermore, the curved wall works as a device, which raises the morale of visitors and attempts to lure them to events being performed in the hall. An orthogonal access between artificial hills conducts visitors through the stone wall, then, visitors reach a foyer covered by a dynamic bamboo structure with an extraordinary scale.

The wide-span structure of the conference hall consists of the composition of straight bamboos. Bamboo itself has many advantages, such as beautiful color, texture and reproduction potential. Many bamboos are assembled into a structural frame, which has higher reliability and redundancy than bamboo used individually. Its maximum span is 15 meters and the positions of the joints at each frame are adjusted to make a generous curve of the roof. Though the functional requirements as a conference center divide the space into specific rooms such as a main hall, sub hall, foyer and supporting rooms, the dynamic bamboo structure enables visitors to feel the spaces are wider and more open, showing its continuity through a transom window above the partitions.
Bamboo and stone are abundant natural resources near the area. The hall achieves its originality and special atmosphere by using these local materials in plenty. Consequently, the building becomes a friendly accompaniment to nature. The aim of this building is not only to supply a nice space for events but also to deepen the experience of the generous spirit of nature.


[Design]
Architect Firm: VTN Architects (Vo Trong Nghia Architects)
Principal architects: Vo Trong Nghia, Takashi Niwa
Architects: Dau Nhat Quang, Le Thi Anh Huyen

[Photograph]
Photographs:
 Hiroyuki Oki

[Client]
Client: Hong Hac Dai Lai JSC