IPPUDO Vietnam


Status: Completion 03.2019
Program: Restaurant (Renovation)
Location: MD2 Nguyen Van Linh street, District 7, Ho Chi Minh city, Vietnam
Google map: link
Site area: 640 sqm
GFA: 840 sqm
Client: Pizza 4Ps Corporation




Ippudo Vietnam – a social space between multi-layered screen of green and wooden chopsticks

Away from the hustle and bustle of Ho Chi Minh City center, Ippudo Vietnam is located at District 7, which is 8km to the South. This is the first branch of a Japanese ramen restaurant, and it is sited in an emerging housing development. Adjacent to a pool that is public-accessible, this is a renovation project in which an existing 8m-high two-story steel structure building with an area of 540m2 to be converted to a restaurant with a semi-outdoor space.

The existing surroundings present an opportunity to create an eventful dining space. Greenery and wooden chopsticks are used as screens to provide privacy for the users yet offer and enhance the viewing experience from the dining space. This is aimed to create a multi-layered and memorable space.

Alleys with strong sense of community are commonly found in Vietnam. It is called “hem”. It has been the core of the formation of local community. Typically, buildings are designed to connect directly to the “hem”. It is often the social setting where activities and interaction take place. It is a tradition in Vietnam where families and local community have meals together. This is where a strong sense of community is formed.

In order to prepare such dining space in a new city area in Vietnam, the appropriate strategy to support this tradition is the main theme to the design approach.

The building design is kept to be as simple as possible. It is a place where activities and interaction occur between the multi-layered screens. The space is designed to be comfortable and familiar to its surrounding. Therefore, families often utilise the comfortable dining space as a resting place while they are using the adjacent pool.

The restaurant acts as a social hub within the area, where interaction and food is shared. The design approach of Ippudo Vietnam is a challenge to realise a social space that responds, changes and grows as it ages with its surroundings.



[Design Firm]
Architecture, Landscape and FurnitureTakashi Niwa Architects
Design Team: Takashi Niwa, Nguyen Le Khanh Duy, Nguyen Van Khuong, Vu Thi Thanh Huong, Yukari Akutsu

[Contractor & Products]
Contractor: Toan Dinh (Tran Duc Nha, Bui Thanh Tien, Mai Minh Nhat, Truong Nguyen Minh Hau)
Products: Taicera, VietCeramic, Betonlab, TOTO, Caeser

[Photographer]
Photographs: Hiroyuki Oki